Tworząc wspaniałe wypieki chcesz także zadbać o wspomnienia. Upieczenie tortu przy użyciu fantazyjnej formy do zapiekania dla kogoś bliskiego może kojarzyć się nie tylko, gdy okaże się smakowitym dziełem. Istnieje też ryzyko, że ulegniesz kuchennemu wypadkowi i także z tego powodu wypiek zostanie zapamiętany. Pora zastanowić się, w jaki sposób ustrzec się pieczeniowym zagrożeniom.

Bądź bezpieczny w swojej kuchni

Smakowite zapachy wydobywające się z kuchni to najczęściej efekt powstałego świeżutkiego ciasta domowej roboty. Pieczenie należy do jednej z najbardziej kreatywnej zabawy zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Mając odpowiednie formy do pieczenia i inne akcesoria może być to łatwa czynność, która przyniesie wiele rozrywki i pozytywnych wrażeń. Jednak w tej przyjemnej aurze nietrudno o naruszenie swojego zdrowia.

Kuchnia powinna być prawdziwym azylem i oazą bezpieczeństwa. I tak się też stanie się, gdy będziemy pamiętać o niepisanych kuchennych przykazaniach. Po pierwsze musimy uważać na gaz. Choć coraz częściej korzysta się z płyt indukcyjnych, to i tak w wielu polskich kuchniach dochodzi do niekontrolowanego wydobywania się gazu z niesprawnych kuchenek. Pieczenie powinno odbywać się pod pełną kontrolą, chroniąc także małoletnich pomocników. Chcąc uniknąć zaczadzenia, warto pomyśleć o nowym sprzęcie kuchennym.

Woda i temperatura to niebezpieczne żywioły

Przeciekający kran, zawór w kuchni może stać się przyczyną zalania nie tylko pomieszczenia, gdzie przygotowujesz posiłki, ale także całego mieszkania. Warto co pewien czas sprawdzać stan uszczelek, nie należy lekceważyć pierwszych kapnięć kuchennych podzespołów. Jednak największym zagrożeniem przy pieczeniu i używaniu formy do zapiekania wydaje się temperatura. Oparzenia są najczęstszym powodem powstania blizn, które pozostają na całe życie.

Nie stawiajmy blisko krawędzi ciepłej formy do zapiekania, gdyż łatwo ją strącić. Zwłaszcza dzieci chcąc sięgnąć po kawałek ciasta mogą sprawić, że dojdzie do znacznie większej tragedii. Bądźmy też ostrożni, gdy zbliżamy się do rozgrzanego piekarnika. Jeśli dodatkowo posmarować lukrem, olejem ciasto, to lepiej wysunąć całą blachę i nasze formy do zapiekania, tak aby wyeliminować ryzyko kontaktu z rozgrzaną obudową naszego sprzętu AGD.

Zgubność przesadnej pewności siebie

Jeśli jesteśmy doświadczonymi użytkownikami kuchni, to w żaden sposób nie powinniśmy lekceważyć potencjalnych zagrożeń. Tak często to bywa przy nieuważnym użyciu ostrych przyrządów, akcesoriów do formy do zapiekania. Nie mogą takie rzeczy leżeć na otwartych przestrzeniach. Łatwo wtedy o ich zsunięcie czy zrzucenie. Najlepiej po bezpośrednim ich użyciu – umyć je i odstawić na odpowiednie miejsce.

Bądźmy uważni także w kwestii higieny. Złe przechowywanie składników, a także formy do zapiekania może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jeśli zauważymy, że na naszej blaszce pojawia się rdza, to mimo, że naczynie wiele lat służyło nam bez zarzutu, to najlepsza pora na jego zmianę. Zakup nowoczesnej formy do zapiekania może ułatwić nam tworzenie słodkich wypieków, a także nie spowoduje uszczerbku na naszym zdrowiu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *