Foremki silikonowe biją w ostatnim czasie rekordy popularności wśród wszelkich przyborów kuchennych używanych do pieczenia. Czy wiesz, w jaki sposób z nich korzystać? Czy powinno się je smarować tłuszczem? Masz wątpliwości, jak prawidłowo o nie zadbać, tak aby były jeszcze dłużej zdatne do użytku?

Dlaczego foremki silikonowe stały się modne?

Na czym polega ten fenomen wśród cukierników? Foremki silikonowe to wysokiej jakości przybory do pieczenia, które pozwolą nam na przyjemne i łatwe uzyskiwanie przygotowywanych przez nas wypieków. Są nie do zastąpienia w przypadku wyrabiania muffinek, wielu ciast oraz wyjątkowych dzieł cukierniczych, które chcemy zaprezentować swoim bliskim i znajomym w okresie świątecznym.

Bardzo często foremki silikonowe są używane do zamrażania, ale także schładzania i przechowywania. Ich zakres wytrzymałości termicznej obejmuje temperatury od -60°C do +230°C. Zanim jednak użyjemy foremki silikonowe należy je dokładnie umyć. Z kolei wewnętrzną stronę powinno natrzeć się olejem, roztopionym masłem lub też margaryną. Jeśli zamierzamy wykonać zimny deser, to najlepszy ku temu będzie olej kokosowy lub migdałowy.

Jak używać foremki silikonowe?

Można foremki silikonowe używać w każdym piekarniku czy też kuchence mikrofalowej. Nie zapominajmy jednak, że funkcja grill może je uszkodzić! Używając silikonu powinniśmy też unikać bezpośredniego kontaktu z płomieniem. Co najważniejsze i o czym najczęściej zapominamy, to fakt, aby przy wyciąganiu naszych wypieków z formy silikonowej nie używać ostrych, metalowych przedmiotów. Wszelkiego rodzaju noże mogą trwale uszkodzić foremki silikonowe.

Jeśli chcemy jak najdłużej korzystać z zakupionych przez nas gumowych foremek do pieczenia, musimy bezpośrednio po ich ostygnięciu, użyciu dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą i wytrzeć do sucha. Dzięki temu nie będziemy mieć problemu z usunięciem pozostałości naszych ciast, babeczek czy też muffinek. Proponowane foremki silikonowe przez wielu producentów posiadają najróżniejsze kształty. Są one często przyciągające dla nabywców, ponieważ dzięki nim ciasta mogą przyjmować formy, które wyraźnie akcentują np. okazję dla której został wykonany dany wypiek.

Foremki silikonowe i ich przewaga nad metalowymi blachami

Zakup silikonowej foremki do pieczenia jest bardzo przydatny zwłaszcza przy okazji okresów świątecznych. Foremki silikonowe są lepsze od metalowych blach i z pewnością zastąpią stary asortyment do pieczenia, który zalega w szafkach kuchennych. Krócej się w nich piecze, nie chłoną zapachów oraz łatwe są w przechowywaniu.

Przed pierwszym użyciem nie tylko należy pamiętać o jej umyciu i posmarowaniu, ale przede wszystkim przeczytaniu instrukcji obsługi. Każdy producent zaleca inne postępowanie, gwarantuje krótszy czas pieczenia, ale przy odpowiednim korzystaniu z niej. Foremki silikonowe są przydatnym i nowoczesnym dodatkiem, który ułatwi nam wykonywanie wypieków. Zadbajmy o nie w zalecany sposób, a przez wiele lat będą niezastąpione.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *