Jeśli chcesz wspiąć się na wyżyny cukiernictwa, a twoje wypieki mają być spożywane nie tylko przez członków rodziny, to warto przeznaczyć większe środki na formy do zapiekania. Najwybitniejsi profesjonaliści pieczenia korzystają bardzo często z formy do zapiekania silikonowej, ceramicznej lub też szklanych. Czy warto z nich skorzystać?

Szeroki wybór silikonowej formy do zapiekania

Silikon to bardzo ciekawe tworzywo, które okazuje się niezwykle przydatne w kuchni. Formy do zapiekania z tego materiału są dostępne w przeróżnych kształtach, a także wielkościach oraz wybarwieniach. Są bardzo lubiane przez dzieci, które namawiają często swoich rodziców do wypieków w kształcie piernikowych ludzików oraz tych, które są przeznaczone na określone okazje. Trudno wyobrazić sobie święta bez ciasteczek w kształcie renifera, choinki czy też Świętego Mikołaja.

Silikon cechują właściwości, dzięki którym praktycznie unikniemy przywierania do formy do zapiekania. To elastyczne naczynie, które pozwala na łatwe wyciągnięcie z niej ciasta. Jest też poręczne w przechowywaniu, ponieważ możemy je zwinąć, tak aby nie zajmowało zbyt wiele miejsca. Z kolei ich rozpiętość cenowa jest bardzo szeroka. Warto pamiętać, że silikonowe formy do zapiekania nie spiszą się najlepiej w przypadku pieczenia babki, gdyż gorzej sprawdzają się przy wilgotnych ciastach. Nie można też kroić cukierniczych rezultatów bezpośrednio na foremce ostrymi narzędziami.

Jak smakują ciasta w szkle?

Formy do zapiekania składające się ze szkła żaroodpornego można bardzo wszechstronnie wykorzystywać. To naczynia, w których nie tylko możemy upiec słodkie ciasta, ale także wiele makaronowych zapiekanek, przyrządzić bardzo smaczne potrawy mięsne. Głównym zaletami formy do zapiekania ze szkła jest to, że nie chłoną zapachów, stąd ich użycie jest bardzo uniwersalne. Dzięki temu, że są przezroczyste, to w każdej chwili możemy kontrolować etapy procesu pieczenia.

Szkło żaroodporne jest bardzo wytrzymałym tworzywem, nawet w bardzo wysokich temperaturach. Niestety, jeśli upadnie na podłogę, to zazwyczaj możemy się pożegnać z jego zdatnością do użycia. Może ulec stłuczeniu lub też wyszczerbieniu. Kolejną wadą formy do zapiekania ze szkła jest fakt, iż nie należą do najlżejszych, są bardzo trudne w przenoszeniu. Ustępują pod tym względem foremką silikonowym czy nawet tym, które składają się z blachy.

Najładniejsze w prezencji formy do zapiekania z ceramiki

Ceramiczne formy do zapiekania są najbardziej efektowne. Jeśli chcemy świeży wypiek zaprezentować na stole prosto z piekarnika, to te nawet zupełnie białe, czy zdobione wzorami zrobią wrażenie na naszych gościach. Stąd też producenci często zachęcają do nie wyciągania ciast z ceramicznych foremek. To gruby materiał, który bardzo wolno przepuszcza ciepło, stąd też zmniejszone jest prawdopodobieństwo, że wypiek zostanie przypalony.

Z drugiej strony dłużej potrwa proces pieczenia. Formy do zapiekania z ceramiki nie są najtańsze, ale bardzo długo nam posłużą. Tworzywo te jest też bardzo ciężkie, warto szczególnie uważać przy przenoszeniu gorącego ciasta w takim naczyniu, aby nie uległo stłuczeniu. Formy do zapiekania ceramiczne są niezastąpione w przypadku niskich wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *